Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy. Tymczasem trudno się dopatrzyć istnienia rządowego programu żywieniowego, mającego na celu poprawę sytuacji zdrowotnej obywateli także przez spożycie ryb, zwiększenie ich dostępności, wreszcie poprawy zaopatrzenia.
Trzy ha Barszczu Sosnowskiego wytnie w Dolinie Rospudy gmina Raczki (Podlaskie). Samorząd rozpoczął walkę z tą rośliną, bo jest ona groźna dla zdrowia mieszkańców i turystów, którzy latem przyjeżdżają nad Rospudę.
Kaliszanie w niedzielę mogli spróbować miodów, dowiedzieć się, jak produkuje się świece domowym sposobem, obejrzeć pokaz wirowania miodu z plastrów i poznać kószkę podczas Dnia Pszczoły w Muzeum Okręgowym Ziemi Kaliskiej w Rezerwacie Archeologicznym na Zawodziu.
Wbrew alarmującym doniesieniom sprzed kilku lat w Polsce przybywa pszczół. Także w miastach, Niektórzy zwietrzyli w tym biznes - pisze piątkowy "Puls Biznesu".
Rolnicy coraz silniej dostrzegają ryzyko związane ze stosowaniem nieoryginalnych środków ochrony roślin – wynika z badania, zrealizowanego na zlecenie Bayer w ramach programu Grunt to Bezpieczeństwo przez instytut badawczy Kleffmann Group
Unijni specjaliści nie potrafią odróżnić kornika od żaby - mówi w wywiadzie dla czwartkowej "Rzeczpospolitej" minister środowiska Jan Szyszko.
Lasy Państwowe realizują to, co prawo nakazuje; nie ma podstaw do kwestionowania działań, które teraz realizujemy w Puszczy Białowieskiej - przekonywał w środę na antenie TVP Info dyrektor generalny Lasów Państwowych Konrad Tomaszewski.
Na warsztaty, konkursy, aplikacje mobilne czy wydawnictwa prasowe poświęcone ekologii oraz promocji zrównoważonego rozwoju Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i...
Korzyści z zapylania owadopylnych roślin uprawnych są niepodważalne. Wartość zapylania światowych upraw przez owady oszacowano na ponad 150 mld euro, z czego na Europę przypadało ok. 23 mld euro. Ocenia się, że ok. 1/3 produktów spożywanych przez człowieka wymaga zapylenia przez owady.
Koalicja organizacji pozarządowych zaangażowanych w obronę Puszczy Białowieskiej oczekuje od rządu natychmiastowego zastosowania się do postanowienia Trybunału ...