W domowych paleniskach pali się wszystko, także reklamówki i opakowania z pcv, co powoduje emisję dioksyn i furanów. Dym z takiego spalania łatwo rozpoznać – jest ciężki, czarny i opada
Skandal związany z dodawaniem nitrofenu do pasz spowodował, że Niemcy przestali ufać ekologicznej żywności. Według najnowszego raportu przygotowanego na zlecenie producentów sprzedaż
Katowickie Przedsiębiorstwo Realizacji Energetyki Odnawialnej ENOD planuje kupić 11 hektarów gruntu należącego do starostwa namysłowskiego (woj. opolskie), na którym w ciągu dwóch lat ma
Rolnicy mogliby otrzymać od 45 do 380 euro na hektar ziemi w ramach programu Natura 2000. Jest to jeden z najważniejszych przyrodniczych programów unijnych. W ramach programu Natura 2000
Pięć lat temu za litr spirytusu państwo płaciło 2,40 zł, a dziś 1,60 zł. Tracą na tym gorzelnicy i rolnicy. Lubuscy i wielkopolscy rolnicy domagają się, by alkohol wykorzystywany do produkcji
Jednym z problemów poruszonych na targach Taropak 2002 była sprawa recyklingu odpadów w świetle dyrektyw unijnych i ustaw: "O opakowaniach i odpadach opakowaniowych" oraz "O obowiązkach
Badania wykazują, że dziś konsumenci coraz częściej wyczuleni są na wartość i pochodzenie żywności. Jakość, możliwość bezpiecznego przechowywania w warunkach domowych ważniejsze są od smaku
Naukowcy amerykańscy odkryli, że niektóre kwasy aromatyczne i jasmoniany – substancje nadające zapach jaśminowi – opóźniają kiełkowanie magazynowanych ziemniaków. Opracowano i
W ostatnich dwóch latach w Austrii liczba gospodarstw, w których produkcja prowadzona jest według zasad rolnictwa ekologicznego zmniejszyła się z 20 tys. do 18 tys. Wpłynął na to spadek popytu na
Wielu inwestorów oraz producentów rzepaku wierzy, że produkcja ekopaliw może dać krociowe zyski. Ci pierwsi już dziś budują nowoczesne linie produkcji, natomiast drudzy zwiększają powierzchnię