Zakaz polowań na wilki przy granicy z Polską

Polskie i słowackie wilki, które żyją na pograniczu obu krajów nie będą zabijane przez myśliwych. Słowacki Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadził całkowity zakaz polowań na te drapieżniki przy granicy z Polską oraz w obszarach Natura 2000 na ...

6 listopada 2015

Kończy się sezon oscypkowy

Tylko do końca października będzie można kupić oryginalne owcze oscypki. Choć tradycyjnie wypas i produkcja oscypka kończy się pod koniec września, najwytrwalsi bacowie zaplanowali powrót z owcami z górskich hal dopiero jak spadnie śnieg - w ...

12 października 2015

Podkarpackie: owce schodzą z gór; kończy się trudny sezon dla owczarzy

W Bieszczadach i Beskidzie Niskim dobiega końca trwający od maja wypas owiec. W górach zlikwidowano już ok. 30 proc. bacówek. "To był trudny rok dla owczarzy; brakowało trawy" - mówi Stanisław Kutyna z Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Sanoku.

28 września 2015

Świniarki z Krzętowa

W Krzętowie, łódzkie w gospodarstwie Urszuli i Mirosława Pietruczuków znajduje się obecnie największa w Polsce hodowla owiec świniarek. Ich stada liczy obecnie 130 matek. Owce tej rasy poza łódzkim hoduje się jeszcze w świętokrzyskim i na ...

18 maja 2006

Interwencja na rynku mięsa baraniego

Unia Europejska stosuje na rynku mięsa dwie formy działań interwencyjnych: zakupy bezpośrednie prowadzone przez agencje interwencyjne oraz dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa.

5 kwietnia 2004

Regulacje rynku baraniny w ramach Wspólnej Polityki Rolnej

Pierwsze regulacje unijne dotyczące rynku mięsa baraniego powstały w kwietniu 1978 roku.Szczegółowe uregulowania wprowadzono Rozporządzeniami Rady nr 3013/89 oraz 2467/98. Przewidywały one

5 kwietnia 2004

Handel zagraniczny żywcem i mięsem baranim

Głównymi eksporterami żywca i mięsa baraniego są na rynku światowym Australia i Nowa Zelandia. Eksport żywca baraniego z Australii zwiększa się osiągając w 2001 roku, w

5 kwietnia 2004

Cena żywca baraniego

Ceny żywca baraniego uzyskiwane przez producentów w krajach UE pod koniec lat 90. wykazywały tendencję spadkową, natomiast od 2000 roku, wzrostową (tab. 3). Najwyższe ceny żywca baraniego

2 kwietnia 2004

Pogłowie owiec i produkcja baraniny

Baranina jest jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja nie zaspokaja potrzeb unijnego rynku wewnętrznego. Podaż pokrywa zapotrzebowanie tylko w 80%, pozostałe 20% pochodzi z importu. Mimo

2 kwietnia 2004

Perspektywy owczarstwa w Polsce

Spadek zapotrzebowania na wełnę i możliwości eksportu żywca i mięsa baraniego na rynek Unii spowodowały, że hodowane w Polsce owce przeznaczane są głównie na mięso. W ramach rządowych

1 kwietnia 2004
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę