OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Eksperci po raz osiemnasty ocenili żywność rodzimych producentów

Ponad 200 wyrobów spożywczych wzięło udział w audycie żywności zorganizowanym 28 października br. w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wśród nich znalazły się m.in. pieczywo, wędliny, słodycze, nabiał, dania ...

29 października 2015

Bułgaria wprowadzi podatek od produktów bogatych w kwasy tłuszczowe trans

Model węgierski i duński w zakresie opodatkowania śmieciowego jedzenia będzie od 1 stycznia 2016 wprowadzony również w Bułgarii. Nowe prawo o zdrowiu publicznym przenosi dyskusję w nowe ramy działania.

29 października 2015

Naukowcy: ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki

Naukowcy twierdzą, że ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki. Specjaliści wskazują, że w trakcie trawienia kazeiny uwalniana jest kazomorfina. Jest to opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.

28 października 2015

Witamina D – nieodkryty skarb na wyciągnięcie ręki

Nazywana jest, nie bez powodu, witaminą życia, ponieważ wpływa na wiele procesów życiowych. Nasza skóra ma zdolność produkcji witaminy D pod wpływem promieni UVB. Jednak w Polsce ilość słonecznych dni jest niewystarczająca, aby jedynie w ten sposób ...

28 października 2015

Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy

Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i ...

28 października 2015

Pożegnania w prehistorii

Zwyczaj żegnania się ze zmarłymi towarzyszy człowiekowi niemal od początku jego egzystencji. Potwierdzają to badacze z Parku Nauki i Ewolucji Człowieka w Krasiejowie na Opolszczyźnie. Chociaż dzień wszystkich świętych 1 listopada obchodzony jest od ...

28 października 2015

Na Podkarpaciu można już kupować zarejestrowane produkty regionalne

Podkarpacie, jako pierwsze w Polsce, zarejestrowało 200. wyrobów na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Jednak dotychczas większości z nich nie można było kupić w sklepach. Teraz część z tych smakołyków trafiła do jednej z sieci spożywczych ...

27 października 2015

Warsztaty kulinarne dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne

W dniu 19 października 2015 roku w Lubawie odbyły się warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania potraw z wykorzystaniem przepisów kuchni tradycyjnej i lokalnej z regionu Warmii i Mazur na bazie lokalnych surowców. Warsztaty, które zorganizował ...

22 października 2015

Jaki smak soku najchętniej wybierają Polacy?

Polacy piją mało soków[1]. Jeśli już po nie sięgają to najczęściej wybierają jabłkowy. To ulubiony smak soku 34,7% dzieci oraz 27,3% dorosłych. Mniejszą popularnością wśród Polaków cieszą się natomiast soki warzywne. Sok pomidorowy wybiera zaledwie ...

22 października 2015

Potrawy regionalne i tradycyjne w Publicznej Szkole Gastronomicznej HO-GA

Jednym z działań organizowanych przez OT ARR we Wrocławiu, mających promować artykuły rolno-żywnościowe wysokiej jakości są warsztaty i pokazy kulinarne. Skierowane są one do uczniów dolnośląskich szkół średnich uczących się w kierunku technik ...

22 października 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę