Według wstępnych danych Czeskiego Urzędu Statystycznego, wartość czeskiego importu żywności z Polski w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2015 roku w sto...
Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych z owoców - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Według danych Komisji Europejskiej, w grudniu 2015 r. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 129,6 EUR/100 kg i wobec listopada ob...
Na giełdzie Euronext w Paryżu rzepak w kontrakcie na luty’2015 przez tydzień staniał o 1,5% do 356,5 Euro/t wobec 368,3 Euro/t (-3,2%) przed dwoma tygodniami. M...
W październiku eksport włoskich serów wzrósł o 6,5%, podczas gdy eksport masła spadł o 8,2%, a serwatki w proszku o 11,7%.
W UE areał ozimych zasiewów rzepaku pod zbiory 2016 roku zmniejszył się o około 110-130 tys. ha, a redukcja dotknęła drugi rok z rzędu najważniejszych produ...
W tym tygodniu notowania zbóż na Euronext kontynuowały spadki. Ceny pszenicy w kontrakcie marcowym obniżyły się o 1,4% do 164 EUR/tonę. W rozpatrywanym ok...
W Polsce coraz mniej opłacalna staje się produkcja przetworów mleczarskich - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak po...
W styczniu 2016 roku polski handel zagraniczny cukrem mocno zwolnił, a silnej redukcji uległ zarówno eksport, jak i import. Spadki były bardziej widoczne wolume...