A_BIO_AGRO_950

Zdrowa żywność i budki dla przepiórek

Zdzisława Sibilska ma jedno z największych w Polsce gospodarstw ekologicznych. Na dwustu hektarach słabej ziemi w miejscowości Boruja-Wieś w Wielkopolsce sieje zboże na paszę i hoduje bydło rasy mięsnej. Od 1995 r. gospodarstwo ma atest producenta ...

28 lutego 2006

Ekoinwestycje opłacalne

Z tegorocznym wsparciem Ekofunduszu mogą liczyć się zarówno rolnicy indywidualni jak i gminy. Do rozdysponowania jest 250 milionów złotych. To dwukrotnie więcej niż przed rokiem.

20 stycznia 2006

Wiejskie Centrum Ekoturystyki w Sendeniu

Zbigniew Białecki , wójt gminy Łąck położonej w sercu Gostynińsko – Włocławskiego Parku Krajobrazowego robi wszystko by przyciągać turystów i stworzyć im warunki do bezpiecznego wypoczynki. Niewątpliwym bowiem atutem leżącej w północno – ...

8 grudnia 2005

Więcej ekologii

Liczba gospodarstw ekologicznych rośnie. W tym roku na rozpoczęcie produkcji żywności bez chemii zdecydowało się ponad trzy i pół tysiąca rolników. Ale daleko nam jeszcze do innych krajów unii europejskiej.

29 listopada 2005

Więcej ekologicznych gospodarstw

O tym, że Polska ma ogromne możliwości wytwarzania żywności ekologicznej wiadomo od dawna. Nasi rolnicy produkują tradycyjnymi metodami zużywając najmniej nawozów w całej Unii Europejskiej. Mimo to do tej pory ekologiczne certyfikaty otrzymało ...

30 sierpnia 2005

Więcej ekologii

O tym, że Polska ma ogromne możliwości wytwarzania żywności ekologicznej wiadomo od dawna. Nasi rolnicy produkują tradycyjnymi metodami zużywając najmniej nawozów w całej Unii Europejskiej. Mimo to do tej pory ekologiczne certyfikaty otrzymało ...

29 sierpnia 2005

Zdrowa alternatywa masowej produkcji

W pierwszej połowie roku liczba rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne wzrosła o 83 proc. Ze wstępnych danych Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że od stycznia do końca czerwca zarejestrowano 3112 nowych ...

16 sierpnia 2005

Zdrowa żywność – słone ceny

Atestowana żywność ekologiczna to żywność uprawiana, przetwarzana i przechowywana wyłącznie w naturalny sposób. Dlatego przy takich uprawach stosuje się tylko naturalne nawozy np. obornik. To oznacza mniejszą wydajność produkcji, wyższe jej koszty, a ...

12 sierpnia 2005

Rolnictwo ekologiczne w Polsce w I półroczu 2005 roku

3139 nowych producentów, w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca 2005 roku, zgłosiło IJHARS podjęcie działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego. 3112 producentów zadeklarowało zamiar prowadzenia produkcji rolnej metodami ekologicznym, natomiast 27 ...

9 sierpnia 2005

Łużniankę zatruły ścieki z mleczarni

Przedostanie się do wody ścieków z oczyszczalni przy Zakładzie Mleczarskim w Łużnej było prawdopodobnie przyczyną zatrucia potoku Łużnianka, w którym padło kilka tysięcy ryb. Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska, stwierdziwszy wadliwe działanie ...

19 lipca 2005
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę