A_TSW_2026_950

Wiadomość

Projekt „Zielony Rower – Greenway Karpaty Wschodnie” zmierza do utworzenia trans granicznej sieci szlaków rowerowych, wykreowania markowego produktu turystycznego regionu oraz zwiększenia społecznego zaangażowania w ochronę ...

22 marca 2006

Zdrowa żywność i budki dla przepiórek

Zdzisława Sibilska ma jedno z największych w Polsce gospodarstw ekologicznych. Na dwustu hektarach słabej ziemi w miejscowości Boruja-Wieś w Wielkopolsce sieje zboże na paszę i hoduje bydło rasy mięsnej. Od 1995 r. gospodarstwo ma atest producenta ...

28 lutego 2006

Ekoinwestycje opłacalne

Z tegorocznym wsparciem Ekofunduszu mogą liczyć się zarówno rolnicy indywidualni jak i gminy. Do rozdysponowania jest 250 milionów złotych. To dwukrotnie więcej niż przed rokiem.

20 stycznia 2006

Wiejskie Centrum Ekoturystyki w Sendeniu

Zbigniew Białecki , wójt gminy Łąck położonej w sercu Gostynińsko – Włocławskiego Parku Krajobrazowego robi wszystko by przyciągać turystów i stworzyć im warunki do bezpiecznego wypoczynki. Niewątpliwym bowiem atutem leżącej w północno – ...

8 grudnia 2005

Więcej ekologii

Liczba gospodarstw ekologicznych rośnie. W tym roku na rozpoczęcie produkcji żywności bez chemii zdecydowało się ponad trzy i pół tysiąca rolników. Ale daleko nam jeszcze do innych krajów unii europejskiej.

29 listopada 2005

Więcej ekologicznych gospodarstw

O tym, że Polska ma ogromne możliwości wytwarzania żywności ekologicznej wiadomo od dawna. Nasi rolnicy produkują tradycyjnymi metodami zużywając najmniej nawozów w całej Unii Europejskiej. Mimo to do tej pory ekologiczne certyfikaty otrzymało ...

30 sierpnia 2005

Więcej ekologii

O tym, że Polska ma ogromne możliwości wytwarzania żywności ekologicznej wiadomo od dawna. Nasi rolnicy produkują tradycyjnymi metodami zużywając najmniej nawozów w całej Unii Europejskiej. Mimo to do tej pory ekologiczne certyfikaty otrzymało ...

29 sierpnia 2005

Zdrowa alternatywa masowej produkcji

W pierwszej połowie roku liczba rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne wzrosła o 83 proc. Ze wstępnych danych Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że od stycznia do końca czerwca zarejestrowano 3112 nowych ...

16 sierpnia 2005

Zdrowa żywność – słone ceny

Atestowana żywność ekologiczna to żywność uprawiana, przetwarzana i przechowywana wyłącznie w naturalny sposób. Dlatego przy takich uprawach stosuje się tylko naturalne nawozy np. obornik. To oznacza mniejszą wydajność produkcji, wyższe jej koszty, a ...

12 sierpnia 2005

Rolnictwo ekologiczne w Polsce w I półroczu 2005 roku

3139 nowych producentów, w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca 2005 roku, zgłosiło IJHARS podjęcie działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego. 3112 producentów zadeklarowało zamiar prowadzenia produkcji rolnej metodami ekologicznym, natomiast 27 ...

9 sierpnia 2005
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę