CTR_80917

Niedobór magnezu

PRZYCZYNY Zbyt mała zawartość magnezu w paszy lub zmniejszona jego przyswajalność, zbyt długi okres karmienia cieląt samym mlekiem, długotrwałe przewlekłe biegunki u cieląt. OBJAWY

1 grudnia 2001

Niedobór kobaltu

PRZYCZYNY Schorzenie spowodowane zbyt małą ilością kobaltu w paszy. OBJAWY KLINICZNE Zmniejszony apetyt, niedokrwistość, lizawość, wychudzenie, zmatowienie sierści, zmniejszona

1 grudnia 2001

Niedobór jodu

PRZYCZYNY Przyczyną schorzenia jest zbyt mała zawartość jodu w paszy lub podawanie w dawce pokarmowej substancji goitrogennych, znajdujących siew niektórych roślinach (kapusta, rzepak,

1 grudnia 2001

Niedobór fosforu

PRZYCZYNY Przyczyną wystąpienia objawów chorobowych i zaburzeń produkcyjnych zwierząt jest zbyt mała zawartość fosforu w dawce pokarmowej, szczególnie przy braku pasz treściwych. OBJAWY

1 grudnia 2001

Niedobór cynku

PRZYCZYNY Najczęstszą przyczyną występowania schorzeń spowodowanych niedoborem cynku jest zbyt mała jego zawartość w dawce pokarmowej lub nadmierna ilość wapnia w paszy. OBJAWY

1 grudnia 2001

Nekrobacyloza

PRZYCZYNY Choroba zakaźna i zaraźliwa, spowodowana zakażeniem pałeczką martwicy Fusobacterium necrophorum, występującą w przewodzie pokarmowym zdrowego bydła, która tylko w przypadku

1 grudnia 2001

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 12 do 17 XI 2001 r.

nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,69 jogurt

22 listopada 2001

Martwica kory mózgowej

PRZYCZYNY Choroba niezakaźna, spowodowana niedoborem witaminy B1. OBJAWY KLINICZNE Choroba najczęściej występuje u młodego bydła żywionego wysokoenergetyczną paszą, rzadko w czasie

16 listopada 2001

Leptospiroza

PRZYCZYNY Choroba zakaźna i zaraźliwa, spowodowana zakażeniem krętkami z rodzaju Leptospira, najczęściej Leptospira pomona, L. icterohaemorrhagiae, L. grippotyphosa i innymi. OBJAWY

16 listopada 2001

Kulawka cieląt

PRZYCZYNY Choroba zakaźna, spowodowana zakażeniem noworodków cieląt, najczęściej przez pępowinę lub drogą pokarmową. Czynnikami zakaźnymi są: Escherichia coli, Streptococcus sp.,

16 listopada 2001
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę